Skip to main content

Diensten – SSD Plaatsen

Heeft u last van een trage computer? Uw harde schijf (HDD) vervangen door een Solid State Drive (SSD) is de oplossing. Hierdoor wordt uw PC of laptop sneller dan ooit. Een SSD maakt gebruik van een nieuwe techniek. Op een normale harde schijf wordt de data weggeschreven met behulp van draaiende elementen. Een SSD schijf maakt gebruik van Flash geheugen, net zoals een USB stick, waardoor de lees- en schrijfsnelheden rond de 500MB per seconde liggen. Voor de nieuwste schijven kan dit zelfs oplopen tot 4000MB per seconde. Hierdoor is uw PC razendsnel opgestart en hoeft u niet meer te wachten bij het openen van programma’s.

Let op:
– SSD’s zijn qua opslagcapaciteit relatief duur in vergelijking met normale harde schijven. Vaak wordt er gekozen voor een 120GB SSD van €49,- of een 240GB SSD van €69,-.
– De SSD komt in plaats van de harde schijf. Bij een PC is er ruimte om de “oude” schijf te behouden voor extra opslagcapaciteit, bij laptops is dit vaak niet het geval. Eventueel kan bij een laptop de DVD-speler vervangen worden door een caddy om een tweede harde schijf te plaatsen.

U kunt bij het plaatsen van een SSD kiezen uit de volgende opties:
– Optie 1: SSD plaatsen + schone installatie van Windows (€40,-)
– Optie 2: SSD plaatsen + schone installatie van Windows + data overzetten (€80,-)

Bij het klonen wordt alle data van de “oude” harde schijf 1 op 1 overgeschreven naar de SSD. U hoeft dus geen data te backuppen.

Rekenvoorbeeld:

SSD 240GB: €69,-
Optie 1: Schone installatie €40,-
Totaal €109,-
Uw PC of laptop versnellen door een SSD te plaatsen

Uw PC of laptop versnellen door een SSD te plaatsen

Uitgebreide informatie

De werking van een SSD in het kort
Simpel gezegd is een SSD een uit de hand gelopen USB-stick. De SSD bevat geen bewegende delen maar gebruikt meerdere geheugenchips om gegevens permanent op te slaan. Een SSD beschikt over diverse geheugenchips die bestuurd worden door een controller. Het besturingssysteem kan alleen communiceren met deze controller en niet direct in het geheugen lezen of schrijven. Alleen de controller weet in welke geheugencel de informatie te vinden is. Het belangrijkste verschil met een USB-stick is dat de SSD gebouwd is op snelheid. Een goedkope USB-stick kan vaak slechts 5 tot 10 MB/s schrijven, een SSD haalt snelheden tot 500 MB/s. Om dit te bereiken gebruikt een SSD beter (maar duurder) geheugen.

Voordelen van een SSD
Waar een harde schijf voor een merkbare vertraging zorgt, is een SSD sneller dan een mens kan waarnemen. Een SSD heeft geen bewegende delen en kan dus vrijwel direct reageren. De toegangstijd bedraagt dan ook vaak slechts 0,1 ms. Bij een traditionele harde schijf bedraagt dit meestal 14 ms. Elke cel van een SSD bevat slechts enkele bytes geheugen welke door schakelingen individueel kunnen worden uitgelezen. Het resultaat hiervan is dat kleine bestanden snel kunnen worden uitgelezen. Daarnaast kunnen er ook diverse bestanden tegelijk worden uitgelezen. Stel u vraagt aan een harde schijf 64 bestanden van 4KB, deze harde schijf zal elke bestand individueel zoeken en met 0,5 MB/s uitlezen. Tussen elk bestand zit ook de reactietijd van 14ms. Uiteindelijk is de harde schijf ongeveer 1,4 seconde bezig. De SSD zal 64 bestanden tegelijk uitlezen met een snelheid van 30 MB/s en een reactietijd van 0,1 ms. De SSD is hier in 0,18 seconde mee klaar. Een SSD is super stil. Sterker nog, hij produceert helemaal geen geluid. Er zijn immers geen bewegende delen. Harde schijven draaien op 5400 tot 7200 toeren per minuut. Dit kost energie; tussen de 3- (idle) en 6 Watt (actief). Een SSD verbruikt slechts tussen de 0,7W (idle) en 3W (actief).

Type SSD’s
Twente PC maakt gebruik van de A-merk SSD’s, zoals Kingston, Samsung en Crucial, met schrijf- en leessnelheden rond de 500MB per seconde.

Garantie

Op al onze SSD’s zit de standaard garantie van 2 jaar.